Do góry

Dania główne Przepis na:

Gryczane pierogi z farszem ziemniaczano-serowym

Gryczane pierogi z farszem ziemniaczano-serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 549

Dodano:

Odsłon: 475

Zdrowe, pełnowartościowe

Składniki

  • CIASTO:
  • 125 g mąki gryczanej
  • 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ok. 250 ml wrzątku
  • szczypta soli morskiej
  • FARSZ:
  • 1 ziemniak ugotowany w łupince
  • 1/2 sera Feta
  • 1/2 szalotki podsmażonej na masełku klarowanym
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • szczypta cząbru
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. CIASTO:

    1. Obydwie mąki zalej wrzącą wodą ze szczyptą soli i starannie wyrób drewnianą łyżką.

    2. Rozwałkuj na grubość 1/2 cm i wykrawaj duże kółka.

    3. Nakładaj na środek farsz i zlepiaj.

    4. Gotuj w osolonej, wrzącej wodzie około 5 minut od wypłynięcia.

    5. Podawaj okraszone cebulką podsmażoną na maśle.


    FARSZ:

    1. Ziemniaka gdy przestygnie obierz.

    2. Ugnieć razem z serem feta.

    3. Dodaj podsmażoną szalotkę, pieprz czarny świeżo mielony oraz cząber.

    4. Wymieszaj razem.

    5. Tak przygotowanym farszem nadziewaj pierogi.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń