Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzybowe pęczotto

Grzybowe pęczotto

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 12145

Dodano:

Odsłon: 2278

Moje ulubione pęczotto. Może być dodatkiem do mięsa a także samodzielnym daniem. Kasza i grzyby bardzo się lubią, dlatego zachęcam do wypróbowania mojego ulubionego sposobu na kaszę pęczak, której tak wiele osób unika;).

Składniki

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1 cebula
  • 0,5 litra bulionu warzywnego + woda z moczenia grzybów
  • 100 ml białego wina
  • 20 g suszonych grzybów olej
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzybowe pęczotto

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, przykrywamy i zostawiamy na noc. Po tym czasie grzyby odcedzamy (zachowując wodę!) i kroimy na drobne kawałki. Cebulę i pomidory kroimy w kostkę.

  2. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i grzyby. Po chwili wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Dolewamy wino i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie płyn. Dolewamy gorący bulion i gotujemy do momentu całkowitego wchłonięcia płynu, co jakiś czas mieszając. Potrwa to około 30 minut.

  3. Po wyłączeniu gazu, dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń