Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzybowe spaghetti"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 271
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 271
Składniki
Obierz cebulę, pokrój w kostkę. Czosnek oczyść z łupinek, posiekaj w plasterki. Grzyby starannie umyj pod bieżącą wodą, oczyść, odetnij końcówki ogonków. Osusz i pokrój na kawałki.
Paprykę opłucz, przekrój na pół. Usuń nasiona, miąższ pokrój w większą kostkę. Gałązki tymianku opłucz, osusz i delikatnie poodrywaj listeczki.
W rondelku rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek i przyrumień. Następnie wrzuć do rondelka osuszone grzyby oraz posiekaną paprykę. Smaż na średnim ogniu, często mieszając, ok. 10 min.
Mieszankę warzyw i grzybów podlej wytrawnym białym winem. Oprósz solą oraz pieprzem. Dodaj listki tymianku. Duś całość pod przykryciem kolejne 10 minut. W tym czasie zagotuj wodę z solą na makaron. Na wrzątek wrzuć spaghetti. Ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
Makaron odcedź, wymieszaj z łyżką oleju. Rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem grzybowym.Źródło: Świat kobiety