Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, pożywny i aromatyczny makaron z wyraźnym smakiem lekkiego, jogurtowo – grzybowego sosu z nutką kminku. Smak wszystkiego podkreśla kurczak delikatnie marynowany w pieprzu i mielonym kminku. Zapach lasu podczas gotowania wypełnia cały dom :)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9809
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11267
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4938
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1126
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9809
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1457
Składniki
Garść grzybów (użyłam podgrzybków) dodajemy wieczorem do 250 ml wody i moczymy je przez noc.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i około pół łyżeczki kminku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Namoczone grzyby wraz z wodą dodajemy do garnka i dolewamy kolejne 250 ml wody. Następnie dodajemy kostkę drobiową, pół łyżeczki mielonego kminku i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 0,5 godziny.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy. Gdy kurczak się lekko zarumieni dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość na chwilę odstawiamy.
Gdy minie 0,5 godziny, grzyby odpowiednio zmiękną, a woda się zredukuje*, przystępujemy do przygotowania sosu dodając do garnka z grzybami - jogurt naturalny i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie powstały sos dodajemy do cebuli oraz kurczaka i wszystko dusimy przez około 8 minut, często mieszając zawartość patelni. Pod sam koniec do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. *nie całkowicie
Sos podajemy wymieszany z makaronem spaghetti. Całość posypujemy startym kozim serem. Życzę smacznego! :)