Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczny, pożywny i aromatyczny makaron z wyraźnym smakiem lekkiego, jogurtowo – grzybowego sosu z nutką kminku. Smak wszystkiego podkreśla kurczak delikatnie marynowany w pieprzu i mielonym kminku. Zapach lasu podczas gotowania wypełnia cały dom :)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 268
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 384
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 671
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112835
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 120
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 268
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 384
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 671
Składniki
Garść grzybów (użyłam podgrzybków) dodajemy wieczorem do 250 ml wody i moczymy je przez noc.
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, świeżo zmielony pieprz i około pół łyżeczki kminku. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Namoczone grzyby wraz z wodą dodajemy do garnka i dolewamy kolejne 250 ml wody. Następnie dodajemy kostkę drobiową, pół łyżeczki mielonego kminku i gotujemy wszystko na małym ogniu przez około 0,5 godziny.
Cebule kroimy w kostkę i szklimy je na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurczaka i delikatnie go podsmażamy. Gdy kurczak się lekko zarumieni dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Całość na chwilę odstawiamy.
Gdy minie 0,5 godziny, grzyby odpowiednio zmiękną, a woda się zredukuje*, przystępujemy do przygotowania sosu dodając do garnka z grzybami - jogurt naturalny i mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Następnie powstały sos dodajemy do cebuli oraz kurczaka i wszystko dusimy przez około 8 minut, często mieszając zawartość patelni. Pod sam koniec do sosu dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. *nie całkowicie
Sos podajemy wymieszany z makaronem spaghetti. Całość posypujemy startym kozim serem. Życzę smacznego! :)