Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli świąteczny cymes, tradycyjne danie z kuchni aszkenazyjskiej
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7588
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 212
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2446
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 532
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7588
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 212
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2446
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 532
Składniki
wołowinę (wybrałem ligawę) kroimy w kostkę, marchewki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki, cebule obieramy i drobno siekamy, śliwki kroimy w paski
w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i masło, jak już masło się rozpuści dodajemy miód i smażymy ostrożnie przez chwilę, aż ten nieco się skarmelizuje (uwaga: jeżeli chcemy aby danie było naprawdę koszerne powinniśmy zamiast masła użyć gęsiego smalcu)
teraz do rondla przekładamy marchewkę oraz cynamon, sól i chili, smażymy kilka minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejną chwilę
do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje, dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości (ok. 1-1,5h), jeżeli to konieczne w trakcie duszenia dolewamy niewielkie ilości wody
na koniec dodajemy śliwki, przyprawiamy do smaku (danie powinno być wyraźnie pikantne), dusimy jeszcze 10-15 minut, no i gotowe, smacznego ;-)