Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz cynamonowy

Gulasz cynamonowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 133 Ocena: 2479

Dodano:

Odsłon: 251

czyli świąteczny cymes, tradycyjne danie z kuchni aszkenazyjskiej

Składniki

  • wołowina - 1 kg
  • marchewka - 6-8 szt.
  • cebula - 2-3 szt.
  • suszone śliwki (bez pestek) - 200 g
  • cynamon - 2 łyżeczki
  • płatki chili - płaska łyżeczka
  • miód - 2-3 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz cynamonowy

Przygotowanie

  1. wołowinę (wybrałem ligawę) kroimy w kostkę, marchewki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki, cebule obieramy i drobno siekamy, śliwki kroimy w paski

  2. w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i masło, jak już masło się rozpuści dodajemy miód i smażymy ostrożnie przez chwilę, aż ten nieco się skarmelizuje (uwaga: jeżeli chcemy aby danie było naprawdę koszerne powinniśmy zamiast masła użyć gęsiego smalcu)

  3. teraz do rondla przekładamy marchewkę oraz cynamon, sól i chili, smażymy kilka minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejną chwilę

  4. do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje, dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości (ok. 1-1,5h), jeżeli to konieczne w trakcie duszenia dolewamy niewielkie ilości wody

  5. na koniec dodajemy śliwki, przyprawiamy do smaku (danie powinno być wyraźnie pikantne), dusimy jeszcze 10-15 minut, no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 04 sierpnia Bardzo ciekawa propozycja - dziękujemy za podzielenie się przepisem :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń