Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czyli świąteczny cymes, tradycyjne danie z kuchni aszkenazyjskiej
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2409
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 320
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2409
Talerz kukurydziany ozdobiony sałatą, pomidorami, cebulką oraz natką to smako...
Odsłon: 65
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 320
Składniki
wołowinę (wybrałem ligawę) kroimy w kostkę, marchewki obieramy i kroimy w niezbyt cienkie plasterki, cebule obieramy i drobno siekamy, śliwki kroimy w paski
w dużym rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej i masło, jak już masło się rozpuści dodajemy miód i smażymy ostrożnie przez chwilę, aż ten nieco się skarmelizuje (uwaga: jeżeli chcemy aby danie było naprawdę koszerne powinniśmy zamiast masła użyć gęsiego smalcu)
teraz do rondla przekładamy marchewkę oraz cynamon, sól i chili, smażymy kilka minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejną chwilę
do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy, aż zbrązowieje, dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy do miękkości (ok. 1-1,5h), jeżeli to konieczne w trakcie duszenia dolewamy niewielkie ilości wody
na koniec dodajemy śliwki, przyprawiamy do smaku (danie powinno być wyraźnie pikantne), dusimy jeszcze 10-15 minut, no i gotowe, smacznego ;-)