Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz drobiowy

Gulasz drobiowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 21

Dodano:

Odsłon: 4248

Prosty, smaczny ostro - słodki kurczak €:

Składniki

1-2 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piersi kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym lub drobno pokrojonym czosnku, curry i odrobinie oleju.

  2. Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Szklimy cebulę na oleju. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do garnka.

  3. Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy na dużym ogniu. Chodzi o to, by mięso ścięło się na zewnątrz. Przekładamy mięso do garnka z warzywami.

  4. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Około pół płaskiej łyżki soli, po pół płaskiej łyżeczki papryki i pieprzu. Można dodać jeszcze curry lub kurkumę by nadać żółty kolor.

  5. W szklance mieszamy 2 czubate łyżki mąki, śmietany i odrobinę zimnej wody. Zagęszczamy tym sos. Dodajemy koperek i łyżeczkę masła. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.

  6. Danie jest gotowe gdy marchewka ugotuje się półtwardo. Można podawać z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń