Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, smaczny ostro - słodki kurczak €:
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2166
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101796
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6216
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2166
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101796
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6216
Składniki
Piersi kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym lub drobno pokrojonym czosnku, curry i odrobinie oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Szklimy cebulę na oleju. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do garnka.
Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy na dużym ogniu. Chodzi o to, by mięso ścięło się na zewnątrz. Przekładamy mięso do garnka z warzywami.
Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Około pół płaskiej łyżki soli, po pół płaskiej łyżeczki papryki i pieprzu. Można dodać jeszcze curry lub kurkumę by nadać żółty kolor.
W szklance mieszamy 2 czubate łyżki mąki, śmietany i odrobinę zimnej wody. Zagęszczamy tym sos. Dodajemy koperek i łyżeczkę masła. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Danie jest gotowe gdy marchewka ugotuje się półtwardo. Można podawać z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.