Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, smaczny ostro - słodki kurczak €:
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 373
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 52
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Piersi kroimy w kostkę. Marynujemy w wyciśniętym lub drobno pokrojonym czosnku, curry i odrobinie oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w kostkę. Szklimy cebulę na oleju. Dodajemy marchewkę i chwilę smażymy. Przekładamy warzywa do garnka.
Na patelnię wrzucamy mięso i obsmażamy na dużym ogniu. Chodzi o to, by mięso ścięło się na zewnątrz. Przekładamy mięso do garnka z warzywami.
Zalewamy gorącą wodą i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy przyprawy. Około pół płaskiej łyżki soli, po pół płaskiej łyżeczki papryki i pieprzu. Można dodać jeszcze curry lub kurkumę by nadać żółty kolor.
W szklance mieszamy 2 czubate łyżki mąki, śmietany i odrobinę zimnej wody. Zagęszczamy tym sos. Dodajemy koperek i łyżeczkę masła. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.
Danie jest gotowe gdy marchewka ugotuje się półtwardo. Można podawać z ryżem ugotowanym z odrobiną kurkumy.