Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten gulasz drobiowy ma swoje korzenie w kuchni gruzińskiej, gdzie oryginalnie przyrządzano go z… bażanta! Dla naszej wersji polecamy kurczaka lub indyka. Pozostałe składniki to świeże warzywa i przyprawy, dzięki którym otrzymasz niezwykle bogaty i aromatyczny smak. Gulasz podawaj z ryżem, gotowanymi ziemniakami lub kromką świeżego chleba, którym możesz wytrzeć resztki pysznego sosu. Palce lizać!
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2138
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 136
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2138
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 136
Składniki
Mięso z kurczaka umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i partiami obsmażaj kawałki drobiu (po kilka minut z każdej strony), następnie odłóż na bok. Do tego samego garnka wlej nieco tłuszczu, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulę, posól, zmniejsz ogień i smaż ją przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, koncentrat pomidorowy oraz pastę pomidorową, przemieszaj i przesmażaj kolejną minutę.
Do garnka przełóż pokrojone pomidory bez skórki (mogą być z puszki), oczyszczoną i pokrojoną paprykę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Pozwól sosowi się zagotować, po czym włóż do garnka podsmażonego wcześniej kurczaka. Przykryj danie pokrywą i trzymaj na ogniu około 10-15 minut, aż mięso kurczaka będzie miękkie. Na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem, a także cukrem, jeśli pomidory były zbyt kwaśne.
Gulasz drobiowy wykładaj do talerzy, posyp posiekają natką pietruszki i podawaj z kromką chleba jako gorącą przekąskę lub z ziemniakami czy ryżem jako danie obiadowe.