Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz drobiowy z papryką

Gulasz drobiowy z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7512

Dodano:

Odsłon: 5751

Aromatyczny gulasz drobiowy z pieczarkami i papryką. Mięso drobiowe szybko się gotuje i już po 30 minutach rozpada się na widelcu. Użyłam mięsa z podudzi kurczaka, bez skóry i kości, wystarczy pokroić i jest gotowe do dalszej obróbki. Gulasz podałam z kaszą jaglaną, było lekko, a jednak najedliśmy się do syta. Polecam!

Składniki

  • 600g mięsa drobiowego gulaszowego (najlepiej z podudzi kurczaka lub indyka)
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200g pieczarek
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżka kwaśnej śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia (użyłam jaglanej)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę 2x2cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
    Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski, pieczarki na ćwiartki.
    Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy mięso do zrumienienia. Mięso przekładamy do większego garnka, wlewamy bulion, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i dusimy pod przykryciem około 20 minut. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pieczarki, oprószamy je solą i pieprzem, smażymy kilka minut. Następnie dodajemy paprykę i całość smażymy kolejnych kilka minut. Warzywa przekładamy do mięsa (powinno być już prawie miękkie). Gulasz dusimy do miękkości mięsa, pod koniec doprawiamy mocniej do smaku, na końcu dodajemy śmietanę zmieszaną z mąką, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń