Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli masz ochotę na sycący i treściwy obiad, który nie wymaga wiele zachodu, koniecznie przetestuj przepis na gulasz harcerski. Wyjątkowo smaczne danie jednogarnkowe, które zachwyci ciebie i twoich bliskich. Z pewnością na stałe wejdzie do twojego kulinarnego repertuaru.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 174
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 107
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2310
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 755
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 421
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 174
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 107
Składniki
Mięso wieprzowe po umyciu i osuszeniu podziel w średniej wielkości kostkę. Z każdej strony dopraw solą i pieprzem. Oprósz mąką. Przygotuj też kiełbasę, krojąc ją w półplasterki. Z boczku wędzonego odkrój twardą skórkę i podziel na małe kostki.
Olej rozgrzej na patelni. Najpierw przełóż mięso i podsmaż je z jednej i z drugiej strony, aby się zarumieniło. Kiedy będzie gotowe, włóż je do dużego garnka.
Na tej samej patelni obsmaż razem boczek i kiełbasę. Kiedy tłuszcz z boczku się wytopi, a kiełbasa się zarumieni, przełóż do garnka. Całość zalej bulionem, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i zagotuj.
W tym czasie obierz i pokrój w kostkę marchewki oraz cebulę. Zeszklij na odrobinie oleju, przełóż do garnka.
Kiedy woda się zagotuje ponownie, zmniejsz ogień do średniej mocy. Obierz ziemniaki i pokrój je w średniej wielkości kawałki. Przełóż do gulaszu, od tego momentu gotuj około 20 minut aż zmiękną.
Wlej passatę pomidorową i dodaj koncentrat pomidorowy. Dopraw gulasz harcerski kminkiem, majerankiem, papryką słodką w proszku, solą i pieprzem. Wlej na koniec odrobinę sosu sojowego. Podawaj ze świeżym pieczywem.