Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 26-04-2023
Gulasz Karaibski czyli Caribbean Stew with Lime Gremolata w skład którego wchodzą , mięsko (Najczęściej wołowe) , kiełbaski jerk pork , papryka , seler naciowy , cukinia , bulion, pieprz Cayenne, sól, cebula, pomidory, czosnek, skórka z Limonki oraz sok z limonki Było to ulubiona danie "Księcia Piratów / Prince of Pirates" czyli Samuel'a Bellamy, zwanego „Black Sam” Bellamy (ur. 23 lutego 1689 roku w Hittisleigh, zm. 26 kwietnia 1717) – angielski marynarz oraz pirat. Złupił ponad 53 statki w przeciągu niecałego roku, co uczyniło go najbogatszym piratem w historii. Znany był z okazywania litości wobec swoich jeńców, przez co nazywany był Księciem Piratów, a sam porównywał się do Robin Hooda. Swój pseudonim zawdzięczał temu, że nie nosił peruki, za to związywał swoje długie, czarne włosy wstążką. ️️ Wiąże się z nim także inna , miłosna historia bo ... Bellamy przybył do Cape Cod około roku 1715, rzekomo by odnaleźć krewnych. Tam, według lokalnych podań, miał romans z lokalną pięknością, Goody Hallett, znaną też jako „Wiedźma z Wellfleet”. Wiele późniejszych źródeł podaje, że miała na imię Mary, Maria lub Mariah. Nie ma pewności jednak co do jej wieku; niektórzy twierdzą, że była bardzo młoda i miała 16–25 lat, a niektórzy, że była już starą kobietą
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3829
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 120
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 80
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 3829
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 120
Składniki
Mięso i kiełbaski nacieramy przyprawą Jerk z olejem rolsinnym i zostawiamy na minimum godzinę w chłodnym miejscu (a najlepiej przez kilka godzin w zamrażarce) . Po tym czasie kroim w kostkę i podsmażamy lekko z cebulą i czosnkiem aż zaczną wydawać przyjemny zapach . Dodajemy pokrojoną cukinię (Summer Squash) , paprykę słodką i dusimy do miękkości , w miedzyczasie dodając pieprz Cayenne i sól do smaku. Podlewamy bulionem i mieszamy gdy ten odparowuje. Dodajemy pomidory świeże (Można wceśniej spażyć i obrać ze skórki) lub z puszki pomidory dodajemy ... Gdy warzywa będą jeszcze al' dente dodajemy sok z jednej limonki i otartą skórkę z limonki ... Gotowe danie podajemy na ciepło jako samodzielne danie lub z dodatkiem ryżu . (Opcjonalnie z chlebem kukurydzianym lub innym) z małym z garnishem z Cilantro, warzyw lub Lime Gremolata .