Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to popularne w wielu zakątkach świata danie przygotowane z pokrojonego na kawałki mięsa i warzyw. Najsłynniejszy jest chyba gęsty, pikantny, mocno paprykowy gulasz węgierski. Specyficzny wariant tego jednogarnkowego dania znaleźć można także w kuchni litewskiej czy gruzińskiej. Pokrojone warzywa i mięso układa się tam warstwami w specjalnych, glinianych garnuszkach (wielkości jednej porcji dania), zalewa bulionem i zapieka w piekarniku. Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, możemy posłużyć się jednym i podzielić gulasz litewski na porcje przed podaniem.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 99
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 619
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5733
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 99
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 619
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5733
Składniki
Oczyść mięso i pokrój w kostkę. Oprósz majerankiem, solą i pieprzem. Wstaw na dobę do lodówki.
Obierz warzywa korzeniowe i pokrój na niewielkie kawałki. Na podobnej wielkości cząstki pokrój paprykę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Podsmaż paprykę i cebulę na oleju. Pod koniec smażenia dodaj czosnek. Wymieszaj zawartość patelni z surowymi warzywami korzeniowymi.
Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż krótko mięso po każdej ze stron – tak, by ścięło się tylko na wierzchu, ale w środku pozostało surowe.
W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwami na przemian warzywa i mięso – do wyczerpania surowca. Co jakiś czas dokładaj ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej przygotowanym wcześniej bulionem (np. drobiowym) do poziomu ostatniej warstwy dania.
Wstaw gulasz litewski pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez 45 minut. Gotowe danie możesz podać z kleksem kwaśnej śmietany. Na Litwie serwuje się je także z kiszonymi ogórkami.