Dania główne Przepis na:
Gulasz marokanski z ciecierzyca

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1755
Dodano: 23.02.2010
Odsłon: 8774
Składniki
- mieso wieprzowe z szynki, 0.5 kg
- ciecierzyca z puszki, 0.3 kg
- pomidory z puszki rozdrobnione blenderem, 0.3 kg
- cebula szalotka, 2 szt
- czosnek, 1 zabek
- sol, pieprz, sol ziolowa, majeranek, ziele angielskie, do smaku
- lisc laurowy, pasta ostra, albo osta papryka sucha, do smaku
- pietruszka posiekana, pol peczka
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mieso pokroic w duza kostke wrzucic na patelnie obsmazyc 5 minut na duzym ogniu,na osobnej patelni podsmazyc pokrojona cebule
-
Przelozyc do garnka mieso z cebula, solidnie przyprawic, dodajac wszystkie podane przyprawy, oraz polowe przygotowanej pietruszki i rozgnieciony zabek czosnku zalac szklanka wody, dusic godzine na malym ogniu pod przykryciem,
-
Nastepnie rozdrobnic blenderem pomidory, odsedzic z puszki ciecierzyce dolozyc do miesa i gotowac kolejne pol godziny, chwile przed podaniem dolozyc reszte posiekanej natki pietruszki
-
Marokanie jadaja to z kasza kuzkuz ja tez, ale jesli ktos nie lubi mozna z ryzem, makaronem, albo z chlebem
Komentarze do przepisu (0)