Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2375
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4489
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1510
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 439
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2375
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4489
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1510
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 439
Składniki
Karkówkę pokroiłam w kostkę, wrzuciłam na oliwę, chwilkę podsmażyłam, aby mięso zbrązowiało. Pamiętajcie, że należy mięso wrzucać na mocno rozgrzany tłuszcz i obsmażyć z każdej strony - pozamykają się pory w mięsie i wszystkie soki zostaną w środku - mięso będzie soczyste i zachowa cenne składniki. Gdy mięso było brązowe z każdej strony dodałam poszatkowaną cebulę i sól. Gdy cebula się zeszkliła (czyli była trochę przezroczysta) dodałam pokorojoną czerwoną paprykę. Moja mama zawsze mówiła mi, że nie można wrzucać na tłuszcz w jednym momencie cebuli i papryki, bo papryka zgorzknieje. Nie wiem, czy rzeczywiście tak jest, bo zawsze stosowałam się do jej wskazówek - nie chciałam w razie czego zmarnować obiadu :) Gdy papryka 2-3 minutki sie poddusiła, zalałam mięso i warzywa wodą, dodałam paprykę słodką i pieprz. No i dusiłam ok godziny. Po tym czasie zagęściłam sos mąką z wodą. Kiedy dodamy mąkę do potrawy zawsze trzeba pogotować jeszcze ok 2 minuty, aby mąka straciła smak surowizny. I... gotowe! Moim zdaniem sos paprykowy najlepiej komponuje się z ziemniakami, ale... co kto lubi :)