Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 184 Ocena: 1748

Dodano:

Odsłon: 5340

Smakowity gulasz, który możemy podać z plackami.

Składniki

  • ½ kg szynki z kulki
  • 3 papryki kolorowe
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • sól
  • pieprz
  • kminek mielony
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w cienkie talarki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.

    Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki, pieczarki pokrojone w pół talarki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry.

    Dusić ok 40 minut pod koniec dodać resztę papryki, aby się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty.

    Przepisu na placki nie podaje bo każdy robi według swojego sprawdzonego przepisu. Ja osobiście dwa razy podchodziłam do robienia placków na zdjęcie , gdyż smak placków zależy w dużej mierze od ziemniaków jakich użyjemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Jan-Siemaszko 23 września Mam ojca Madziara. Żaden Węgier nie smaży na oleju tylko na smalcu i żaden Węgier do gulaszu nie da pieczarek. Poniżej przepis na węgierski gulasz.
800 gramów wołowiny (karczek, łopatka);
1 duża cebula;
średniej wielkości czerwona papryka;
mała ostra papryczka;
duży pomidor;
1-2 ząbki czosnku;
smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
słodka, mielona papryka (węgierska naprawdę robi różnicę);
czerwone, wytrawne wino węgierskie, np. Kekfrankos;
szklanka węgierskiej zacierki (tarhonya);
Mięso bez żadnego płukania pokroić w sporą kostkę, cebulę pokroić w kostkę, Do gara wrzucić dwie, trzy łyżki smalcu i mocno wskazane dać plaster wędzonej słoniny. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę. Wyłączyć ogień. Jak trochę przestygnie wsyp kopiatą łygę papryki mielonej i dobrze wymieszaj. Zapal ogień. Tę czynność Węgrzy stosują, by papryka, która zawiera naturalny cukier nie przypaliła się i nie stała się gorzka. Gdy masa na patelni zacznie skwierczeć wlej szklankę wrzącej wody i dokładnie wymieszaj, aby powstał gęsty sos. Do tak przygotowanej bazy wrzuć mięso i smaż je około 10 minut mieszając co jakiś czas, aby dobrze pokryło się pastą paprykową.Obierz i posiekaj drobno czosnek. Wrzuć go do garnka razem z ostrą papryczką (w całości – rozpadnie się podczas duszenia) Wlej do garnka tylko tyle gorącej wody, aby ledwie przykryła mięso. Garnek przykryj pokrywką, nastaw pod nim jak najwolniejszy gaz i duś mięso 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj stan płynu w garnku. Gdy jest go za mało dolej odrobinę. Po godzinie sprawdź twardość mięsa – zwykle potrzebuje kolejnej godziny duszenia. Dodaj teraz obranego ze skóry i pokrojonego na cztery części pomidora oraz grubo pokrojoną (wypestkowaną) czerwoną paprykę. Od tej pory uzupełniaj płyn – na zmianę wodą i czerwonym winem z tendencją do zwiększania częstotliwości dolewania wina kosztem wody
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

slodkisentyment 04 września Ło matusiu, już tak dawno nie jadłam, a tak lubię. Toż to katorga dla podniebienia jak można tylko patrzeć :) Ale bym wciągnęła :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń