Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz po węgiersku z łopatki wieprzowej idealny do placków ziemniaczanych
Składniki
W garnku z grubym dnem szklimy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy przyprawy-wędzoną słodką paprykę, sól i pieprz. Mieszamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i smażymy do zarumienienia. Wlewamy wodę do wysokości mięsa. Dusimy pod przykryciem około 60 minut. Na 10 minut przed upływem 60 minut dodajemy przecier oraz pokrojona w kostkę czerwona paprykę. Dusimy kolejne 10-15 minut aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Jeśli sos jest za rzadki możemy dodać łyżkę mąki, wcześniej wymieszanej z odrobiną sosu. Podajemy z plackami ziemniaczanymi lub kaszą gryczaną z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Smacznego