Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smakowity, wyrazisty i bardzo aromatyczny gulasz w stylu tajskim z kawałkami delikatnej wieprzowiny oraz warzywami, który idealnie przeniesie nas w smaki kuchni orientalnej. Gulasz dopełnia pożywny ryż z nutą kardamonu oraz świeżą natką pietruszki.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 50
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 299
Składniki
Oczyszczone mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy je mąką i smażymy na oleju na delikatnie złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy około 1 litrem zimnej wody, zagotowujemy i dusimy na małym ogniu koło 1,5 godziny.
Marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki i posmażamy je na oleju. Na koniec smażenia dodajemy do całości drobno pokrojone ząbki czosnku oraz papryczkę chili. Wszystko razem przesmażamy do momentu, aż warzywa będą delikatnie miękkie.
Podsmażone warzywa dodajemy do mięsa (po 1,5 godzinie duszenia) wraz z curry oraz kardamonen i dusimy jeszcze przez 10 minut. Na koniec do szklanki zimnej wody dodajemy sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, dodajemy do garnka i zagotowujemy. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowy gulasz podajemy z ryżem doprawionym kardamonem, masłem i świeżą natką pietruszki (możemy zastąpić ją także świeżą kolendrą).
Życzę smacznego! :)