Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Nie istnieje jednak jeden przepis na tę potrawę. Mnogość wariantów łączy konsystencja gęstej zupy, najczęściej z mięsem, warzywami korzeniowymi, papryką, cebulą. Czy można przygotować gulasz wegetariański? Receptura tego dania jest tak liberalna, że jak najbardziej!
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7974
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 17
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 7974
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 85
Składniki
Obierz i pokrój cebulę. Zeszklij na 2-3 łyżkach oleju. Dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, sproszkowane papryki, kminek, cukier i szczyptę soli. Smaż jeszcze kilka minut, po czym zalej 1/3 ilości bulionu warzywnego. Duś pod przykryciem kilka minut. Zblenduj na jednolitą pastę.
Obierz warzywa korzeniowe i pokrój w dość dużą kostkę. Pieczarki opłucz i pokrój na ćwiartki. Rozgrzej (na palniku o średniej mocy) 2-3 łyżki oleju w garnku z grubym dnem. Usmaż warzywa korzeniowe tak, by zrumieniły się z wierzchu (mieszaj jak najrzadziej). Po około 10 minutach dodaj do garnka pieczarki. Smaż jeszcze przez kilka minut.
Dodaj do garnka cebulową pastę, sos sojowy, resztę bulionu i czerwone wino. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą.
Gulasz wegetariański udekoruj posiekaną natką pietruszki. Możesz podawać go z kaszą, kluskami, ziemniakami lub pieczywem.