Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja ulubiona wersja wieprzowego mięsa ... gulasz, uwielbiam podawany zarówno z kaszą gryczaną jak i w formie placka po węgiersku. Sycący, rozgrzewający, aromatyczny :-)
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 484
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Niezwykle puszyste kotlety mielone z łopatki zanurzone w maślanych pieczarkac...
Odsłon: 484
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sałatki z dodatkiem makaronu. Są pyszne i pożywn...
Odsłon: 93
Składniki
Mięso należy umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso ok. 3 - 5 min. W garnku podsmażyć cebulę na złoty kolor. Garnek ściągnąć z ognia i odczekać kilka minut (w słodkiej papryce znajduje się cukier, który w wysokiej temperaturze ulega karmelizacji, następnie przypaleniu i nabiera gorzkiego smaku. Nie należy jej więc dodawać na gorący tłuszcz lub gotujący się sos, będzie bowiem gorzkawa). Do cebuli dodać słodką paprykę, majeranek i pokrojony w drobną kostkę czosnek. Wlać wodę i wymieszać. Postawić ponownie na ogniu, dodać mięso i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodać pokrojone w kostkę paprykę i pieczarki, gotować aż lekko zmiękną. Kolejno dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Gotować jeszcze ok. 5 minut. Gotowy gulasz można podać ze świeżym pieczywem, kluskami śląskimi lub tak jak ja, z plackami ziemniaczanymi (do podstawowej wersji placków dodaję majeranek).
Smacznego :-)