Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 1282

Dodano:

Odsłon: 12288

Tradycyjny gulasz wieprzowy z łopatki lub szynki. Jeden z najciekawszych pomysłów na obiad z dużą ilością mięsa i warzyw.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 250 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 4 łyżki oleju
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz wieprzowy

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy na nieduże kawałki i przekładamy do miski. Przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i chili. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebule pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy mięso i podsmażamy przez jakieś 10 minut.

    W trakcie smażenia możemy pokroić pieczarki i paprykę.

  3. Podsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy bulionem.
    Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu.

  4. Na patelni po mięsie rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy pieczarki oraz paprykę. Podsmażone dodajemy do garnka.

    Dusimy na małym ogniu przez 45 minut.

  5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie doprawiamy do smaku według uznznia.

    Gotowe…

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 23 kwietnia Bardzo fajny gulasz :-)
Z kluskami śląskimi , makaronem , ziemniakami....praktycznie do podania ze wszystkim...

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń