Witajcie co dziś macie przy wtorku na obiad ? U nas przygotowałam gulasz z warzywami z mieszanki europejskiej w sosie śmietanowym. Nic specjalnego w takim obiedzie ale najeść się można a i podniebienia zadowolone.
Gulasz wieprzowy z warzywami w sosie śmietanowym
Składniki
- 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżka oleju,
- 150 g mieszanki europejskiej,
- 1 szklanka przegotowanej letniej wody (szklanka poj. 210 ml),
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 50 ml śmietany 30 %,
- 15 g natki pietruszki,
- szczypta soli.
Składniki
- 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżka oleju,
- 150 g mieszanki europejskiej,
- 1 szklanka przegotowanej letniej wody (szklanka poj. 210 ml),
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 50 ml śmietany 30 %,
- 15 g natki pietruszki,
- szczypta soli.

Etapy przygotowania
Mięso gulaszowe pokroić w mniejsze kawałki, następnie wsypać przyprawy oraz wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami. Wymieszane odstawić na dziesięć minut aby mięso wchłonęło przyprawy.

Gdy mięso gulaszowe odstało już swój czas w przyprawach, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć na ładny rumiany kolor. Jak już mięso dokładnie jest obsmażone wlać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa gulaszowego, pod koniec duszenia dodać warzywa z mieszanki europejskiej i nadal dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw.

Jak już mięso gulaszowe podczas duszenia jest dość miękkie wtedy przygotować śmietanę, rozprowadzić ją razem z dodaną mąką tak aby nie było grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa gdy wychodzi za gęste wlać trochę wody, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki i całość zagotować do powstania sosu średnio gęstego.

Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą gryczaną którą uwielbiają moi chłopacy bo ja nie koniecznie oraz do całości ogórek kiszony swojski. Może nie wygląda zbyt zachęcająco ale zapewniam że gulasz wyszedł przepyszny cała rodzinka się najadła i mieli pełne brzuchy. Do takiego obiadu można do picia podać zimne mleko.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1612

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 150

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 20938
Ostatnio komentowane przepisy

Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1612

Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Kapusta
- Jabłka
- Przyprawy
- Kolendra
- Dla zdrowia
Odsłon: 150

Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 20938



Składniki
- 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa,
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
- 1 łyżka oleju,
- 150 g mieszanki europejskiej,
- 1 szklanka przegotowanej letniej wody (szklanka poj. 210 ml),
- 1 płaska łyżka mąki pszennej,
- 50 ml śmietany 30 %,
- 15 g natki pietruszki,
- szczypta soli.
Mięso gulaszowe pokroić w mniejsze kawałki, następnie wsypać przyprawy oraz wlać olej i dokładnie wszystko wymieszać do połączenia się mięsa z przyprawami. Wymieszane odstawić na dziesięć minut aby mięso wchłonęło przyprawy.
Gdy mięso gulaszowe odstało już swój czas w przyprawach, przełożyć je na suchą patelnię i obsmażyć na ładny rumiany kolor. Jak już mięso dokładnie jest obsmażone wlać szklankę wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa gulaszowego, pod koniec duszenia dodać warzywa z mieszanki europejskiej i nadal dusić pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw.
Jak już mięso gulaszowe podczas duszenia jest dość miękkie wtedy przygotować śmietanę, rozprowadzić ją razem z dodaną mąką tak aby nie było grudek. Przygotowaną śmietanę wlać do duszącego się mięsa gdy wychodzi za gęste wlać trochę wody, następnie wkroić świeżą natkę pietruszki i całość zagotować do powstania sosu średnio gęstego.
Tak przygotowany gulasz podałam z kaszą gryczaną którą uwielbiają moi chłopacy bo ja nie koniecznie oraz do całości ogórek kiszony swojski. Może nie wygląda zbyt zachęcająco ale zapewniam że gulasz wyszedł przepyszny cała rodzinka się najadła i mieli pełne brzuchy. Do takiego obiadu można do picia podać zimne mleko.
pyszotka:)