Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia wegetariańska z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. I nic dziwnego, bowiem dania te są nie tylko smaczne, ale i sycące. Na uwagę zasługuje nasz gulasz z bakłażana, który sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i na kolację.
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 739
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1321
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3482
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 390
Grecka sałatka ziemniaczana.
Odsłon: 739
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1321
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 3482
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 390
Składniki
Bakłażany umyj i pokrój na plasterki o szerokości 1 cm. Posyp je z dwóch stron solą i odłóż na 30 minut, by na bakłażanach zebrała się woda.
Posiekaj cebulkę. W garnku rozgrzej oliwę i podduś cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmaż razem. Następnie umyj i pokrój w kostkę i smaż chwilę, mieszając cały czas. Bakłażana wytrzyj papierowym ręcznikiem i dorzuć do garnka. Jeśli jest taka potrzeba, dolej oliwy. Smaż wszystko przez 10 minut, co chwilę mieszając.
W międzyczasie dodaj do garnka sok z cytryny, dopraw przyprawami. Soli nie musisz dodawać, bo bakłażan ją wchłonął. Jeśli używasz pomidorów klasycznych – sparz je i obierz ze skórki, a następnie pokrój na ćwiartki i usuń nasiona. Dodaj do garnka. Jeśli zdecydujesz się na pomidory z puszki, przelej je do bakłażana.
Dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj wszystko i duś pod przykryciem przez około 15 minut, aż bakłażan będzie miękki. W razie potrzeby dodaj kilka łyżek wody. Na sam koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj na ciepło.