Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z ciecierzycy to danie kuchni śródziemnomorskiej. Najlepiej smakuje z pieczywem.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3182
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3182
Składniki
Opłucz nasiona ciecierzycy. Zalej je około 500 ml wody z sodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie ponownie przepłucz ziarna i ugotuj do miękkości w 1 l świeżej wody. Pod koniec gotowania (po około godzinie) dodaj do wody 1 łyżeczkę soli. Odcedź ciecierzycę i odstaw do wystudzenia.
Obierz ziemniaki i ugotuj al dente. Pokrój w kostkę.
Pokrój cebulę w kosteczkę. Posiekaj drobno czosnek. Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój je w nieco większą kostkę niż cebulę. Podsmaż cebulę na oliwie wraz z kminem rzymskim i chili. Gdy cebula się zeszkli, dodaj na patelnię czosnek i cebulę. Smaż do miękkości papryki.
Dołóż na patelnię ciecierzycę i ziemniaki. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym zalej całość bulionem. Doprowadź go do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum. Dołóż na patelnię oregano. Duś pod przykryciem przez 10 minut.
Dopraw gulasz do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Podawaj z podprażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi i posiekaną natką pietruszki.