Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z halibuta po tajsku

Gulasz z halibuta po tajsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2303 Ocena: 50881

Dodano:

Odsłon: 897

Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut.

Składniki

  • 2 szalotki
  • 2 łyżki pasty tom kha
  • 1 łyżeczka żółtej pasty curry
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 1 kawałek pora
  • 2 duże pomidory
  • 500 g filetów halibuta
  • 3 liście kaffiru
  • 1 łyżeczka cukru palmowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • szczypiorek
  • 100 g ryżu do sushi
  • 1 pęczek natki pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z halibuta po tajsku

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy.

    Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną.

    Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka).

    Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki.

    Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy.

    W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy.

    Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki.

    Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Fram 04 marca wygląda niesamowicie... w weekend będziemy testować ;-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoktorGosia 03 marca Tylko zastosowałabym zamiennik cukru palmowego ze względów światopoglądowych, ale ogólnie danie bajeczne:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoktorGosia 03 marca Wow! Ależ to musi być ekstaza kulinarna:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń