Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie smaki Azji, ryby ,przy tym nie stronicie od szybkich oraz aromatycznych dań, to serdecznie zapraszamy. Wszystko max 25 minut.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 52
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 116
Składniki
Ryż gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu, odcedzamy. Filety kroimy na większe kawałki, żeby było czuć strukturę. Podczas „obróbki” troszkę się rozpadną. Posiekane szalotki oraz pokrojonego w piórka pora, szklimy na oleju sezamowym (najlepiej użyć woka). Pomidory sparzamy, usuwamy skórę i gniazda nasienne, miąższ kroimy w ósemki. Do cebuli i pora dodajemy pomidory, liście kaffiru, pastę curry i tom kha. Smażymy kilka minut, dodajemy rybę, pokrywamy przyprawami. Wlewamy 2/3 mleka kokosowego, dodajemy cukier palmowy i suszoną kolendrę. Dusimy. W tym czasie w pozostałym mleku kokosowym rozrabiamy mąkę. Dodajemy do całości, zagotowujemy. Z ryżu formujemy kulki, które obtaczamy w posiekanej natce pietruszki. Podajemy razem z posiekanym szczypiorem.