Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to tradycyjna węgierska potrawa z mięsa wieprzowego lub wołowego, z dużą ilością papryki i cebuli. Jak to zwykle z klasykami bywa danie doczekało się wielu wariantów odbiegających od oryginału. Ciekawą propozycją jest na przykład gulasz z indyka z fasolką szparagową.
Polecam.
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 801
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Opłucz mięso i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój w dość dużą kostkę i umieść w misce. Oprósz obiema paprykami i kurkumą. Skrop niewielką ilością oleju. Wymieszaj tak, by przyprawy dokładnie oblepiły mięso. Odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.
Przygotuj głęboką patelnię (albo garnek z grubym dnem). Usuń z papryk gniazda nasienne i pokrój je na dość duże kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Obsmaż na niewielkiej ilości oleju mięso – tak, by zarumieniło się z każdej strony. Zdejmij z patelni. Dolej nieco oleju i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj papryki i smaż warzywa kilka minut – aż papryki nieco zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj na patelnię czosnek.
Obierz marchewkę i pokrój na plasterki. Przepłucz fasolkę szparagową i odetnij ogonki. Pokrój na mniejsze kawałki. Fasolkę i marchewkę podgotuj kilka minut na parze (na półtwardo). Dodaj do warzyw na patelni wraz z podsmażonym mięsem. Całość zalej gorącym bulionem. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa i warzyw (około 15 minut).
Wlej na patelnię passatę pomidorową. Wymieszaj. Gdy gulasz ponownie się zagotuje, dopraw go do smaku solą i pieprzem. Dodaj łyżkę masła, ponownie wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Podawaj udekorowany posiekaną natką pietruszki.