Gulasz z indyka z marchewką w kremowym sosie koperkowym, pyszne danie do kaszy, makaronu lub ziemniaków
Gulasz z indyka z marchewką
Składniki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 kg indyka
- 2 listki laurowe
- 1 ziarna ziela angielskiego
- 2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Składniki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 kg indyka
- 2 listki laurowe
- 1 ziarna ziela angielskiego
- 2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania
Cebule posiekać drobno, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać marchewkę, smażyć 10 minut. W międzyczasie pokroić w większą kostkę indyka, posolić i popieprzyć. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać indyka i smażyć mieszając co jakiś czas aż się zarumieni, przełożyć do warzyw.
Warzywa i indyka zalać wodą (tak by wystawała ponad), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować całość 40 minut. Do mniejszego garnka albo miski odlać kilka łyżek sosu z gotowania, dodać serki i zmieszać tak, żeby nie było grudek ( można zmiksować ręcznym blenderem) dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do garnka. Gotować chwilę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i koperek, zamieszać. Podawać z ryżem albo kaszą.
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Ostatnio komentowane przepisy
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 5063
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419463
Składniki
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 kg indyka
- 2 listki laurowe
- 1 ziarna ziela angielskiego
- 2 trójkąty serka topionego (kremowy albo serowy)
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pół pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Cebule posiekać drobno, marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, dodać cebulę, smażyć ok 5 minut, dodać marchewkę, smażyć 10 minut. W międzyczasie pokroić w większą kostkę indyka, posolić i popieprzyć. Warzywa przełożyć do garnka. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę oliwy, dodać indyka i smażyć mieszając co jakiś czas aż się zarumieni, przełożyć do warzyw.
Warzywa i indyka zalać wodą (tak by wystawała ponad), dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć przykrywką, zmniejszyć ogień i gotować całość 40 minut. Do mniejszego garnka albo miski odlać kilka łyżek sosu z gotowania, dodać serki i zmieszać tak, żeby nie było grudek ( można zmiksować ręcznym blenderem) dodać śmietanę, wymieszać i przełożyć do garnka. Gotować chwilę, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i koperek, zamieszać. Podawać z ryżem albo kaszą.
Wasze zdjęcia do przepisu