Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Gulasz z jelenia z grzybami leśnymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24814

Dodano:

Odsłon: 4161

Dziczyzna to rzadki gość w mojej kuchni, ale gdy się już pojawi to musi smakować wybornie. Dzisiaj zapraszam Was na aromatyczny gulasz przygotowany z udźca jelenia z dodatkiem leśnych grzybów. Dziczyzna to bardzo szlachetne mięso, zdrowe oraz chude, ponieważ zawiera 3 razy mniej tłuszczu niż najchudsza wołowina. Dziczyzna dostarcza także dużo żelaza, witamin z grupy B oraz białka, ale do jej przygotowania potrzebujemy więcej czasu.

Składniki

  • 500 g udźca z jelenia
  • garść suszonych grzybów
  • 1 cebula biała
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki konfitury z żurawiny
  • laska cynamonu
  • masło klarowane
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz
  • MARYNATA:
  • 150 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren jałowca
  • 2 ziela angielskie
  • kilka goździków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udziec dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wino, sos sojowy, ocet winny i olej łączymy w miseczce, dodajemy przyprawy oraz kawałki jelenia i dokładnie mieszamy. Mięso odstawiamy do marynowania na 2 doby (każdego dnia dwukrotnie mieszamy zawartość). Dzień wcześniej do namaczania odstawiamy także grzyby.

  2. Po tym czasie wyciągamy mięso i smażymy je dokładnie na maśle klarowanym, dodając po chwili konfiturę z żurawiny i laskę cynamonu. Następnie zalewamy je pozostałą częścią marynaty oraz wodą i dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny. Po mniej więcej godzinie gotowania dodajemy ugotowane wraz z liściem laurowym grzyby oraz około 50 ml wywaru z ich gotowania. Do gulaszu dodajemy także podsmażoną na maśle cebulkę z czosnkiem. Na koniec całość zagęszczamy klasyczną zasmażką i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  3. Jeleń po takim przygotowaniu był delikatny, miękki i kruchy. Ten gulasz to niesamowita gra smaków i aromatów. Całość świetnie komponuje się z kaszą gryczaną lub puree ziemniaczanym oraz kiszonym ogórkiem. Od czasu do czasu naprawdę warto sięgnąć po dziczyznę. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lutego 2018 Teraz to chyba trzeba będzie przygotować się na gulasz z ... "szyszki" xD
Gratulacje za I msc w styczniu :D
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 29 stycznia 2018 Kasiu danie wygląda cudownie. A mięsko skąd masz, kupujesz gdzieś, czy dostajesz od kogoś? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellapi 27 stycznia 2018 pyszności i te mięsko rozpływające się w ustach :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 27 stycznia 2018 fajny, aromatyczny gulasz, uwielbiam smak jeleniny ! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 26 stycznia 2018 Bardzo smaczne danie <3 Mięso z jelenia jest niesamowite <3 Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DomowaPiwniczka 26 stycznia 2018 rzadki gość, za to jaki dziki i niełatwy do zrobienia - dzięki za pomysł :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 stycznia 2018 No Kasia, z tą dziczyzną, to nieźle poleciałaś xD
Super danie, coś podobnego jedliśmy parę lat temu u znajomego w Puszczy, którą chciał nam jeden niedobry wyciąć xD
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 26 stycznia 2018 O kochana Kasiu, cudo. Dodatek sosu sojowego.. wow, ciekawym smaku. U mnie udziec sarni czeka na danie, brak jeszcze pomysłu. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń