Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kapustą

Gulasz z kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48518

Dodano:

Odsłon: 3382

Kiedy otworzyliśmy książkę z przepisami sprzed 1930 roku, nie sądziliśmy, że to danie, tak idealnie trafi w nasze gusta. Toż to obłęd smaków <3 Nie sposób powstrzymać się przed kolejną dokładką.

Składniki

  • 1/2 kg karkówki wp
  • 60 g słoniny
  • 2 duże cebule
  • 30 g mąki
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy tłuszcz( nie do końca ). Następnie dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy kilka minut, cały czas mieszając.

    Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, często mieszamy, aby się przysmażyło. Gdy się zrumieni, wsypujemy mąkę, zasmażamy i rozprowadzamy w 200 ml wody, paprykę, kminek, solimy ( wg uznania ) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

    W tym samym czasie w osobnym garnku gotujemy kapustę. Kiedy będzie prawie miękka, dodajemy do mięsa (nie może być za wiele wody) i dusimy do jej miękkości.

    Podajemy z ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń