Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka duszona plus młode ziemniaki to obiad rewelacyjny . Do tego dodamy pyszną surówkę i nic więcej nie trzeba do szczęścia-powiew wiosny i nowalijek w kuchni w połączeniu z wyśmienitą karkówką. Danie proste i smaczne!
Polecam.
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Polecam.
Odsłon: 1179
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę ok.2 cm, na koniec oprószamy mąką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy stopniowo pokrojoną karkówkę. Obsmażamy ją na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, czosnek pokrojony w plasterki, papryczkę chilli w całości i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny. Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos.
W czasie, gdy gulasz dochodzi przygotowujemy ziemniaki. Dokładnie je szorujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na ogień. Dodajemy do nich płaską łyżkę soli oraz odcięte łodyżki koperku związane nicią. Gotujemy ziemniaki do miękkości, około 15 minut. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, posypujemy koperkiem. Wyłączamy ogień, przykrywamy pokrywką i zostawiamy je po przykryciem na 5 minut.
Do gulaszu z karkówki z młodymi ziemniakami podajemy dowolną surówkę. My podałyśmy buraczki na ciepło z przepisu: https://smaker.pl/przepisy-salatki/przepis-buraczki-na-cieplo,1937522,walek.html
Obiad gotowy!