Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz jest u mnie tylko tłem. Prawdziwy bohater to kasza. Nie używam plastykowych woreczków z kaszą. 1 szklankę kaszy gryczanej gotuję w 0,9l wody. (Porcja na 3-4 osoby)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15761
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15761
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1492
Składniki
Mięso pokroiłem w kostkę, podsypałem solą, pierzem, papryką i podsmażyłem. Następnie zalałem wodą (żeby przykrywała mięso) dodałem ziele angielskie i listek laurowy – dusiłem do miękkości mięsa.
Cebulę pokroiłem w pióra, marchewkę i pietruszkę przekroiłem na kilka części. Z papryki pozbyłem się gniazd nasiennych i pokroiłem na kilka dużych plastrów. Wszystko to razem smażyłem kilka minut.
W tym czasie obrałem i pokroiłem pieczarki oraz posiekałem czosnek które dodałem do całości. W sumie mięso dusiłem około 1,5 godziny.
Do słoiczka wsypałem łyżkę mąki, dodałem łyżkę śmietany i trochę sosu z mięsa. Całość wstrząsałem do wymieszania składników a następnie wlałem do gotowego mięsa. Mieszałem do zgęstnienia.
Posypałem natką z pietruszki. Podawałem z kaszą gryczaną.
Przemycamy zdrowie: Do sosu dodaję szczyptę kurkumy. Do sosu można dodać siemię lniane, ostropest, otręby.