Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z szynki z warzywami to pomysł na smaczny, prosty i sycący obiad. Można go przygotować z szynki czy też z łopatki wieprzowej. Polecam
patelnia, nóż, deska, praska do czosnku, miska, ścierka,
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Mięso po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu pokrój w większe kawałki. Przełóż do większej miski. Dodaj przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. W między czasie przygotować warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną głębszą patelnię z łyżką masła klarownego włóż przygotowane mięso i smaż na średniej mocy palnika co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby podlać trochę bulionem. Na osobnej patelni z dodatkiem pozostałego masła podsmaż pokrojoną cebulę, podsmaż do zeszklenia , następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę. Po 10 -15 minutach smażenia dodaj przygotowaną paprykę i smaż kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło. Smaż pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przełóż je do mięsa , wlej bulion , dodaj pulpę pomidorową oraz koncentrat. Wymieszaj i duś około 20 - 25 minut. po czym gulasz delikatnie zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i obsyp posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ugotowaną kaszą. Smacznego.
Przygotowanie mięsa.
Podsmażanie.
Gulasz gotowy do podania.