Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z szynki z warzywami to pomysł na smaczny, prosty i sycący obiad. Można go przygotować z szynki czy też z łopatki wieprzowej. Polecam
patelnia, nóż, deska, praska do czosnku, miska, ścierka,
Polecam.
Odsłon: 1180
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Polecam.
Odsłon: 1180
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1647
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1126
Składniki
Mięso po oczyszczeniu , umyciu i osuszeniu pokrój w większe kawałki. Przełóż do większej miski. Dodaj przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej olej i wszystko dokładnie wymieszaj przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce. W między czasie przygotować warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych umyć i pokroić w większą kostkę, cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na rozgrzaną głębszą patelnię z łyżką masła klarownego włóż przygotowane mięso i smaż na średniej mocy palnika co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby podlać trochę bulionem. Na osobnej patelni z dodatkiem pozostałego masła podsmaż pokrojoną cebulę, podsmaż do zeszklenia , następnie do cebuli dodaj pokrojoną marchewkę. Po 10 -15 minutach smażenia dodaj przygotowaną paprykę i smaż kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając aby się nie przypaliło. Smaż pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną przełóż je do mięsa , wlej bulion , dodaj pulpę pomidorową oraz koncentrat. Wymieszaj i duś około 20 - 25 minut. po czym gulasz delikatnie zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości wody. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i obsyp posiekaną natką pietruszki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ugotowaną kaszą. Smacznego.
Przygotowanie mięsa.
Podsmażanie.
Gulasz gotowy do podania.