Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad. Podamy do niego drobną, delikatną kaszę wiejską.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 277
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16367
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 105
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 256
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 277
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16367
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 105
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 256
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso oraz skórkę wędzoną. Obsmażamy je na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją. Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki w całości lub przekrojone na pół. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży i płyn odparuje. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i bulion grzybowy i szklankę gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem. Pozbywamy się skórki wędzonej, która miała dać tylko smak gulaszowi.
Kaszę wrzucamy na gotującą się wodę (dwie szklanki wody na szklankę kaszy), lekko solimy i gotujemy do miękkości, czyli od 10 do 15 minut. Kaszę gotujemy odkrytą. Do miękkiej kaszy dodajemy masło mieszamy całość do rozpuszczenia masła i przykrywamy pokrywką. Możemy na pokrywkę położyć jeszcze ściereczkę. Kasza ma w ten sposób dojść, będzie smaczniejsza.
Gulasz z łopatki wieprzowej z kaszą wiejską gotowy!
Nasza rada:
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Gulasz wieprzowy możemy smażyć na oleju i maśle, jeśli nie przepadamy za smalcem. Będzie równie smaczny.
Gulasz możemy podać z kaszą według naszego przepisu, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.