Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z marchewką to pyszne danie jednogarnkowe na bazie czerwonego wina i bulionu, dzięki czemu mięso jest idealnie miękkie i rozpływa się w ustach.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 671
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 118
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1264
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 671
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 118
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1264
Składniki
Mięso umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dopraw je solą i pieprzem.
W dużym, ciężkim garnku rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek. Zrumień mięso w trzech partiach, przez ok. 5 minut każdą z nich. Po każdej partii dodawaj dodatkową łyżkę oliwy. Odłóż gulasz na duży talerz i odstaw.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Przenieś je do garnka razem z octem i smaż, zeskrobując wszystkie resztki z dna. Dołóż koncentrat pomidorowy i gotuj całość przez kolejną minutę.
Wrzuć mięso z powrotem do garnka razem ze wszystkimi sokami z talerza. Posyp je mąką i wymieszaj. Smaż przez 1-2 minuty, a następnie wlej wino, bulion, wodę. Wsyp tymianek, cukier i liść laurowy.
Wymieszaj całość drewnianą łyżką, luzując resztki przywarte do dna garnka. Przykryj naczynie pokrywką i duś przez ok. 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Marchewki oczyść i obierz. Przekrój je wzdłuż na pół lub na ćwiartki w przypadku większych sztuk. Dołóż je do gulaszu i kontynuuj gotowanie przez kolejne 30 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje.
Gulasz z marchewką podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje dzień po przyrządzeniu. Przechowuj go w lodówce pod przykryciem.