Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

Gulasz z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

Autor:

Przepisów i artykułów: 264 Ocena: 1491

Dodano:

Odsłon: 5388

Nietypowy, jednogarnkowy gulasz przygotowany na mięsie mielonym i z dużą liczbą warzyw. Przepis na danie dla całej rodziny pochodzi z 431. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g pomidorów konserwowych – krojonych, w zalewie
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • garść ryżu
  • ½ szklanki śmietany
  • natka pietruszki
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z mięsem mielonym według Ewy Wachowicz

Przygotowanie

  1. Masło roztopić w dużym garnku. Wrzucić posiekane cebule. Po chwili dodać mięso. Przesmażyć. Dodać pokrojony czosnek. Dorzucić resztę warzyw – łodyżki selera posiekane w talarki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewki starte na tarce o dużych oczkach. Wymieszać. Dodać pomidory z puszki. Przyprawić oregano, papryką oraz solą. Przykryć i na małym ogniu dusić przez pół godziny.

  2. Po tym czasie dorzucić ryż. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 15-20 minut. Zabielić śmietaną.

  3. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń