Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz to tradycyjny węgierski specjał, w którym obok dużej ilości papryki nie może zabraknąć mięsa – najczęściej wieprzowego lub wołowego. Nic dziwnego, że tę potrawę upodobali sobie Polacy, dla których mięso wciąż stanowi podstawę jadłospisu. Ostatnio jednak na polskich stołach coraz częściej pojawiają się lżejsze, mniej tłuste dania, w tym gulasze wegetariańskie, a co najmniej z chudym mięsem drobiowym. Właśnie taki jest wyśmienity gulasz z piersią z kurczaka.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242786
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19836
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 482
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 482
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6891
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242786
Składniki
Oczyść mięso z kurczaka i pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Umyj paprykę i usuń z niej gniazdo nasienne. Pokrój w dość dużą kostkę. Posiekaj drobno papryczkę chili, a także obraną cebulę i czosnek.
Podsmaż cebulę na maśle klarowanym wraz z obiema paprykami w proszku i papryczką chili. Gdy cebula się zeszkli, dołóż na patelnię słodką paprykę, a po kilku minutach (gdy papryka zmięknie) – czosnek i kurczaka. Wysmaż mięso na złocisty kolor.
Zalej zawartość patelni czerwonym winem. Duś przez kilka minut. Dolej bulion i duś przez około kwadrans na palniku o niskiej mocy. Następnie połącz całość z passatą pomidorową i duś przez kolejny kwadrans. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gulasz oprószony natką pietruszki, z dodatkiem kaszy, ryżu albo ziemniaków.