Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z resztek to rozwiązanie w duchu zero waste – idealny sposób na wykorzystanie pozostałości po świętach lub produktów zalegających w lodówce. Nie warto marnować jedzenia, skoro można z niego wyczarować smaczne i sycące danie! W tym przepisie bazą jest aromatyczny rosół, spora ilość ziemniaków pozostałych z wcześniejszych posiłków, a także warzywa i świąteczna kiełbasa. Wszystkie składniki doskonale się ze sobą komponują, tworząc treściwe i pełne smaku danie. Wystarczy dodać paprykę i kilka warzyw, które znajdziesz w lodówce – a gulasz z pewnością wyjdzie wyśmienity!
większy garnek, deska, nóż do krojenia, drewniana łyżka
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 873
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 55
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7866
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 873
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 55
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 7866
Składniki
Zacznij od pokrojenia warzyw. Żółtą lub czerwoną paprykę pokrój w większą kostkę. Obierz cebulę pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki. Cukinię pokrój w grubsze paski.
Na patelnię wlej 3 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje, podsmaż na niej warzywa i kiełbasę. Kiełbasa nie musi być mocniej spieczona, wystarczy ją lekko podsmażyć. Następnie na tej samej patelni podsmaż cebulę przez 2-3 minuty, do momentu, aż będzie zeszklona.
Na większej patelni, przy smażonej cebuli, dodaj pokrojone ziemniaki, a następnie wlej gorący rosół. Dopraw do smaku solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym. Zmniejsz ogień i mieszając, gotuj przez 20 minut na małym ogniu. Rosół w tym czasie nieco wyparuje, co spowoduje, że zupa będzie bardziej gęsta.
Dopilnuj czy wszystkie warzywa są dość miękkie. Jeśli nie, to gotuj jeszcze 5 minut.
Podawaj na gorąco, najlepiej z posiekaną natką pietruszki i kromką świeżego chleba. Jeśli chcesz wyostrzyć smak potrawy, to dodaj papryczkę jalapeno lub chili.