Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziczyzna ma wyjątkowy smak i aromat. Dzikie zwierzęta jedzą aromatyczne leśne zioła, owoce i grzyby, a to wszystko ma wpływ na szlachetny smak ich mięsa. Sarnina jest bardzo delikatna, ale zarazem pełna aromatu lasu, dzięki naturalnym smakołykom którymi się żywiła, dlatego należy uważać z przyprawami. Do dziczyzny proponuję używać klasycznych przypraw takich jak sól morska, kolorowy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, tymianek, majeranek, estragon oraz rozmaryn. Sos worcestershire jest również dobrym dodatkiem, gdyż jego korzenny smak doskonale harmonizuje się ze smakiem dziczyzny.
Składniki
Gulasz: Mięso kroimy w kostkę. Kawałki mięsa obtaczamy w mące. Mięso partiami obsmażamy na rozgrzanym maśle. Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa. Chwilę smażymy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, sól morską, pieprz oraz sos worcestershire. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Wlewamy passatę ,przykrywamy i dusimy do miękkości mięsa. Tak przygotowany gulasz najlepiej podawać w garnuszkach chlebowych. Przepis na garnuszki chlebowe: https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-garnuszki-chlebowe-na-patencie,196248,ika1961.html