Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej szynki z dodatkiem warzyw, dobrze przyprawiony to nasza propozycja na pyszny obiad.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1269
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 44
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1269
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 113
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 44
Składniki
Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2 cm.
Na głębokiej patelni lub w rondelku rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę, rumienimy ją. Następnie wrzucamy do rondla pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki pokrojone w plasterki i drobno poszatkowany czosnek. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż wszystko się lekko przysmaży. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
Gulasz z szynki wieprzowej gotowy!
Nasze rady:
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Gulasz wieprzowy możemy smażyć na smalcu zamiast oleju i maśle. Będzie równie smaczny.
Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub przeróżnymi kluseczkami.