Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki.

Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1538 Ocena: 20983

Dodano:

Odsłon: 163

Gulasz z szynki wieprzowej podany z ziemniakami i marynowanymi papryczkami cherry.

Składniki

  • wieprzowa szynka 1,3 kg
  • suszona włoszczyzna
  • cebula połowa
  • czosnek 3 ząbki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • pieprz kolorowy do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • Sól do smaku
  • mąka do zagęszczenia
  • śmietana do zabielenia
  • Ziemniaki
  • marynowane papryczki cherry
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z szynki, ziemniaki i papryczki.

Przygotowanie

  1. Wymyte mięso kroimy w większą kostkę i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem, doprawiamy majerankiem i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką, zabielamy śmietaną. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki. Podajemy na gorąco, ziemniaki polane sosem i z papryczkami cherry.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń