Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z wołowiną"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 173
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 137
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 789
Składniki
W dużym garnku podsmaż na oleju pokrojoną cebulę, paprykę i papryczkę chili. Dodaj paprykę w proszku i smaż chwilę.
Mięso umyj, oczyść. Pokrój w kostkę i obtocz w mące. Na patelni rozgrzej olej lub masło klarowane i smaż mięso, aż się lekko zarumieni. Przełóż do garnka z przyprawami. Zalej połową litra wody. Dodaj pokrojoną marchewkę, czosnek, listek, ziele i pieprz. Duś pod przykryciem dwie godziny, podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodaj sól i łyżkę masła. Podawaj z natką pietruszki i ziemniakami.
Czas: około 3 godziny.
Wypróbuj
By uzyskać cienkie, duże plastry wołowiny na roladki, pokrój mięso na kawałki o szerokości ok. 3 cm. Każdy natnij tak, jakbyś chciała przekroić go na 2 cieńsze plastry. Nie przecinaj do końca. Rozłóż plaster i zbij na płasko. W ten sposób kawałek będzie cienki i szeroki.Źródło: Dobry Tydzień