Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, sycące danie jednogarnkowe o wyjątkowym aromacie i wyrazistym smaku. Mięciutka, soczysta duszona wołowina w bogatym sosie i kawałkami warzyw to prawdziwa uczta dla podniebienia. Taki obiad rozgrzewa i dodaje energii.
większy garnek, deska, nóż do krojenia, drewniana łyżka
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1492
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8268
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1492
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8268
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 196
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4290
Składniki
Mięso wołowe pokrój w średniej wielkości kostkę i dodaj soli oraz pieprzu.
W dużym garnku rozgrzej smalec lub olej i obsmaż mięso po około 2-3 minuty z obydwóch stron. Podsmaż delikatnie mięso, środek nie musi być dobrze usmażony. Mięso nie powinno być smażone za blisko siebie. Podsmażone mięso odłóż na talerz.
Cebulę pokrój w piórka. Czosnek pokrój w plasterki. Marchewką możesz pokroić w kostkę, albo większe kawałki. Ziemniaki przekrój w większą kostkę. Jeśli na dnie garnka pozostaną kawałki mięsa, dodaj trochę bulionu i drap drewnianą łyżką.
Dodaj odrobinę smalcu jeśli jest to konieczne i podsmażaj cebulkę do zeszklenia. Na koniec podsmaż czosnek przez około minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Wsyp słodką i ostrą paprykę. Do garnka przerzuć kawałki mięsa i podsmażaj z cebulką przez około minutę.
Rozpocznij duszenie mięsa. Zalej bulionem i dodaj wino (opcjonalnie). Gotuj na małym ogniu około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz szczyptę cukru. Mieszaj regularnie gulasz. Jeśli tego potrzeba, to dolej jeszcze bulionu.
30 minut przed końcem gotowania dodaj marchewki, a 15 minut później ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj, aż ziemniaki zmiękną. W międzyczasie skosztuj sosu i ewentualnie dopraw. Możesz zagęścić sos łyżką mąki, ówcześnie wymieszaną z wodą. Gotuj jeszcze 10 minut.
Gotowy gulasz posyp natką pietruszki.