Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Żołądki drobiowe nie należą do najbardziej cenionych podrobów. Tymczasem można przygotować z nich wiele smakowitych, a przy tym tanich potraw. Wystarczy poświęcić im nieco czasu – żołądki wymagają dość długiego gotowania, by były naprawdę smaczne i wprost rozpływały się w ustach. Gulasz z żołądków drobiowych to jeden z przykładów takich dań.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 145
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1849
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14554
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19616
Składniki
Dokładnie oczyść żołądki drobiowe i pokrój na niewielkie kawałki podobnej wielkości. Zalej zimną wodą w garnku – tak, by były całkowicie przykryte. Dodaj do wody liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój dość drobno cebulę i posiekaj papryczkę chili. Podsmaż warzywa (do miękkości) na maśle klarowanym z dodatkiem obu sproszkowanych papryk. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlej na patelnię część wywaru z żołądków. Podduś chwilę, cały czas mieszając. Przelej wywar z warzywami do garnka. Dodaj passatę pomidorową. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem jeszcze pół godziny.
Gulasz z żołądków drobiowych możesz podać z ziemniakami, kaszą czy kluskami lub z kawałkiem pieczywa.