Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten gulasz będzie łatwy do przygotowania nawet dla amatorów podróży kulinarnych. Wykonasz go ze schabu, lecz możesz użyć też wołowiny lub kurczaka. Gulasz zawiera proste składniki, lecz sekret smaku tkwi w dodanych przyprawach: słodkiej papryce, kminku, majeranku, tymianku i czosnku. Spróbuj, a schab będziesz przyrządzać już tylko w takiej formie.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7703
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2731
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7703
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2731
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Składniki
Umyj i osusz schab, a następnie pokrój go w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem i dokładnie obtocz w mące. Na mocno rozgrzanym tłuszczu obsmaż kawałki mięsa z każdej strony. Pamiętaj, aby nie wrzucać całego schabu na raz, tylko smażyć go partiami. Musisz mieć wystarczająco dużo miejsca na patelni, by swobodnie obracać mięsne fragmenty. Po czym zdejmij schab na talerz.
Na tę samą patelnię wsyp wszystkie przyprawy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Zmniejsz ogień i przesmaż chwilę całość, mieszając, by nie przypalić zawartości. Następnie wlej bulion i przełóż podsmażony schab. Zmniejsz ogień i duś około 40 minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej i krótko podsmaż posiekaną cebulę, następnie dodaj obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę. Duś około 5 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do patelni ze schabem podsmażone warzywa oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Przykryj pokrywą i duś na wolnym ogniu przez kolejne 40 minut. W razie potrzeby dolej więcej bulionu i dodatkowo dopraw solą oraz pieprzem. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, zdejmij gulasz z ognia i od razu podawaj z ulubionymi dodatkami. Udekoruj świeżą zieleniną.