Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie wegetariańskie. Ziemniaki i groszek. Można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Lekko przestudzone ( lub zimne z poprzedniego dnia ) ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jeden ziemniak zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię, dodać również przetarte pomidory. Można dodać 1/3 szklanki wrzątku. Dusić na wolnym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Teraz kolej na pokrojone ziemniaki. Starty ziemniak zagęści gulasz.
Zielony groszek zalać w garnuszku wrzątkiem, żeby się rozmroził. Osączyć na sicie i dodać do gulaszu.
Dodać przyprawy - przyprawę do gulaszu, słodką paprykę, tymianek, cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Delikatnie pomieszać.
Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Gulasz ziemniaczany z groszkiem jest bardzo smaczny. Jest to danie nie tylko dla wegetarian. Ziemniaki mamy pod ręką, ale na inne warzywa polne musimy czekać do lata, dlatego w okresie zimowym warto wykorzystywać warzywa mrożone. Zielony groszek mrożony zachowuje wszystkie swoje wartości i jest bardzo smaczny. Do dania można wykorzystać groszek z puszki, ale ja uważam, że taki mrożony jest o niebo lepszy i ma piękny kolor. Do dania można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Nie masz pomysłu na weekendowy obiad? Skuś się na pyszny gulasz z indyka :)
Odsłon: 36819
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 50
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 82
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 155
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 35
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 533
Sezon grillowy w pełni, więc zachęcam do spróbowania szybkiej sałatki z seler...
Odsłon: 50
Wiosna i lato to czas kiedy nasz organizm automatycznie przestawia się na lek...
Odsłon: 82
Nie masz pomysłu na szybką, słodką przekąskę do popołudniowej kawy? Nic prost...
Odsłon: 155
Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Bez wątpienia –...
Odsłon: 35
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 533
Składniki
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Lekko przestudzone ( lub zimne z poprzedniego dnia ) ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Jeden ziemniak zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni, na oleju rzepakowym zeszklić pokrojone w kostkę cebule oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać na patelnię, dodać również przetarte pomidory. Można dodać 1/3 szklanki wrzątku. Dusić na wolnym ogniu i mieszać od czasu do czasu. Teraz kolej na pokrojone ziemniaki. Starty ziemniak zagęści gulasz. Zielony groszek zalać w garnuszku wrzątkiem, żeby się rozmroził. Osączyć na sicie i dodać do gulaszu. Dodać przyprawy - przyprawę do gulaszu, słodką paprykę, tymianek, cukier, pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku. Delikatnie pomieszać. Przed podaniem oprószyć posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
Gulasz ziemniaczany z groszkiem jest bardzo smaczny. Jest to danie nie tylko dla wegetarian. Ziemniaki mamy pod ręką, ale na inne warzywa polne musimy czekać do lata, dlatego w okresie zimowym warto wykorzystywać warzywa mrożone. Zielony groszek mrożony zachowuje wszystkie swoje wartości i jest bardzo smaczny. Do dania można wykorzystać groszek z puszki, ale ja uważam, że taki mrożony jest o niebo lepszy i ma piękny kolor. Do dania można wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Dania główne
Kotleciki po bałkańsku
Dania główne
Kasza jaglana z zielonymi warzywami
Ślimaczki z młodej kapusty
Młoda kapusta w takim wydaniu , to królowa stołu.
Odsłon: 54
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Faszerowana cukinia jest u nas jednym z ulubionych dań. Farsze robię rozmaite...
Odsłon: 176