Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pełnowartościowe białko, wit D3, B6 i potas - atlantyckie żródło zdrowia :) z dodatkiem warzyw na parze i lekkiego (bez mąki, bułki itd) sosu brokułowego
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 312
Składniki
Filet myję, nie suszę, lekko posypuję solą i wmasowuję ją w delikatne rybie mięso. Zostawiam na trochę (czasem na noc, czasem na pół godzinki) pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w lodówce.
Pozostałe suszone przyprawy rozcieram w moździerzu, by wydobyć więcej świeżego aromatu. Obsypuje obficie nimi rybę. Gałązki świeżego tymianku układam na wierzchu i odstawiam na chwilę pozwalając aromatom z przypraw wniknąć wgłąb halibuta (wystarczy na 15 minut).
Rybę wstawiam do piekarnika i nagrzewam do 180 stopni, piekę ok. 20 minut - zależy jak bardzo ma być przypieczona. Halibut jest tłustą rybą, więc im dłużej tłuszcz się topi, tym rybki do wszamania mniej :)) a to zdrowy tłuszczyk, więc lepiej go za długo nie piec. W tym samym czasie gotuję warzywa. Brokuły koniecznie, użyję część z nich do sosu. Dla koloru dorzucam marchewkę, a dla zaspokojenia głodu dorzucam młode ziemniaki.
Kilka różyczek ugotowanego brokuła wrzucam do wysokiego kubka (naczynia), dodaję oliwę i chili i blenduję na najwyższyc obrotach. Cytrynę dodaję opcjonalnie, jeśli sos ma być dipem o puszystej konsystencji zbliżonej do majonezu.
Lubię delikatne mięsko halibuta przyprawione delikatnym sosem z nutką ostrego chilli. Jednak sos domownikom i gościom podaję osobno, bo czasem ma się ochotę podelektować jedynie smakiem atlantyckiej ryby.