Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18359
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1540
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18359
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1020
Składniki
Homara wyszorować. Nożem przeciąć rdzeń kręgowy w miejscu styku głowy i odwłoka. Zagotować 2 l wody z przyprawami, obraną cebulą, koprem i sokiem z cytryny. Wywar osolić, włożyć homara i gotować 30 minut. Jeżeli ma być podany na zimno, to zostawić go w wywarze do ostygnięcia. Homara wyjąć z wywaru, nożyczkami odciąć pokrywę ogona oraz brzeg skorupy szczypiec i wyjąć z nich mięso. Odwłok pokroić na plastry i podawać na ciepło z sosem holenderskim lub na zimno z majonezem. Do wywaru można dodać 250 ml wina. Tak samo można przygotować langustę. Ikrę homara dodać do sosu, z którym będzie podany.