Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie bardzo proste, smaczne, a przy tym bezglutenowe, co dla niektórych osób jest ważne. Podstawowa wersja pochodzi z kuchni Karpat, od huculskich pasterzy, a dalej następuje twórcza interpretacja...
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 61
Propozycja pysznej i łatwej w przygotowaniu sałatki na wakacyjnego grilla. Sa...
Odsłon: 79
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 15
Samo zdrowie na talerzu. Bogactwo witamin z nowalijek. Korzystajmyz uroków la...
Odsłon: 83
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 37
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 46
Składniki
Zagotować mleko z wodą, posolić, wrzucić 4 łyżki kaszy. Gotować kilka minut, następnie wsypać resztę kaszy i gotować na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając. Użyłam błyskawicznej kaszy kukurydzianej, bardzo drobno zmielonej, więc gotowanie poszło szybko, zajęło tylko kilka minut.
Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, bryndzę i mielony pieprz, wyrobić dobrze na jednolitą masę. Huculski pasterz poprzestałby na tym etapie. Poza okresem postu okrasiłby skwarkami lub kapką tłustej śmietany i zjadł ze smakiem.
Można jednak pójść o krok dalej i z kukurydzianej masy przygotować krokiety.
Z gotowej, przestudzonej masy formować przy pomocy dwóch łyżek owalne krokieciki. Bardzo dobrze sprawdzają się także zwilżone dłonie. Panierować krokiety w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano ze wszystkich stron w gorącym oleju. Jeśli użyje się bezglutenowej wersji tartej bułki, danie pozostanie bezglutenowym. Podawać polane śmietaną i ewentualnie okraszone skwarkami (choć dodatek skwarek wydaje się zbędny do krokietów, pasuje raczej do podania mamałygi, jeśli nie smażymy krokiecików).