Do góry

Dania główne Przepis na:

Huculska kulesza – mamałyga z bryndzą w wersji de lux

Huculska kulesza – mamałyga z bryndzą w wersji de lux

Autor:

Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4810

Dodano:

Odsłon: 15287

Danie bardzo proste, smaczne, a przy tym bezglutenowe, co dla niektórych osób jest ważne. Podstawowa wersja pochodzi z kuchni Karpat, od huculskich pasterzy, a dalej następuje twórcza interpretacja...

Składniki

  • 400 g kaszy kukurydzianej, czyli mamałygi (można użyć bardzo drobno zmielonej kaszy błyskawicznej)
  • 1 litr mleka
  • 1/2 litra wody
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bryndzy, czyli ok. 50 g owczego twarogu (lubię pikantny smak bryndzy, dodałam więc więcej, przyznaję się)
  • sól i pieprz
  • 2 jajka (do panierowania)
  • bułka tarta (do panierowania, może być bezglutenowa)
  • olej do smażenia
  • 100 ml kwaśnej śmietany lub dobrego jogurtu
  • opcjonalnie – 100 g boczku (lub innej wędzonki, może być nawet wędzone tofu), pokrojonego w kostkę i zrumienionego
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Huculska kulesza – mamałyga z bryndzą w wersji de lux

Przygotowanie

  1. Zagotować mleko z wodą, posolić, wrzucić 4 łyżki kaszy. Gotować kilka minut, następnie wsypać resztę kaszy i gotować na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.
    Użyłam błyskawicznej kaszy kukurydzianej, bardzo drobno zmielonej, więc gotowanie poszło szybko, zajęło tylko kilka minut.

  2. Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, bryndzę i mielony pieprz, wyrobić dobrze na jednolitą masę. Huculski pasterz poprzestałby na tym etapie. Poza okresem postu okrasiłby skwarkami lub kapką tłustej śmietany i zjadł ze smakiem.

  3. Można jednak pójść o krok dalej i z kukurydzianej masy przygotować krokiety.

  4. Z gotowej, przestudzonej masy formować przy pomocy dwóch łyżek owalne krokieciki. Bardzo dobrze sprawdzają się także zwilżone dłonie. Panierować krokiety w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano ze wszystkich stron w gorącym oleju. Jeśli użyje się bezglutenowej wersji tartej bułki, danie pozostanie bezglutenowym. Podawać polane śmietaną i ewentualnie okraszone skwarkami (choć dodatek skwarek wydaje się zbędny do krokietów, pasuje raczej do podania mamałygi, jeśli nie smażymy krokiecików).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń