Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 376 Ocena: 4810
Dodano: 13.10.2016
Odsłon: 15287
5-6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Zagotować mleko z wodą, posolić, wrzucić 4 łyżki kaszy. Gotować kilka minut, następnie wsypać resztę kaszy i gotować na małym ogniu przez 30 minut, często mieszając.
Użyłam błyskawicznej kaszy kukurydzianej, bardzo drobno zmielonej, więc gotowanie poszło szybko, zajęło tylko kilka minut.
Zdjąć garnek z ognia, dodać masło, bryndzę i mielony pieprz, wyrobić dobrze na jednolitą masę. Huculski pasterz poprzestałby na tym etapie. Poza okresem postu okrasiłby skwarkami lub kapką tłustej śmietany i zjadł ze smakiem.
Można jednak pójść o krok dalej i z kukurydzianej masy przygotować krokiety.
Z gotowej, przestudzonej masy formować przy pomocy dwóch łyżek owalne krokieciki. Bardzo dobrze sprawdzają się także zwilżone dłonie. Panierować krokiety w rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na rumiano ze wszystkich stron w gorącym oleju. Jeśli użyje się bezglutenowej wersji tartej bułki, danie pozostanie bezglutenowym. Podawać polane śmietaną i ewentualnie okraszone skwarkami (choć dodatek skwarek wydaje się zbędny do krokietów, pasuje raczej do podania mamałygi, jeśli nie smażymy krokiecików).
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)