Do góry

Dania główne Przepis na:

Idealne ciasto na pierogi - tylko mąka, woda i sól

Idealne ciasto na pierogi - tylko mąka, woda i sól

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 1860

Dodano:

Odsłon: 25879

Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.

Składniki

  • 3 szklanki mąki poznańskiej
  • ok. 1 szklanka gorącej wody lub wrzątku (lub trochę więcej)
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dolewamy gorącej wody, najlepiej wrzątku i mieszamy łyżką. Zdarza się czasem, że trzeba dolać trochę więcej, to zależy od wilgotności mąki.

    Następnie oprószamy mąką blat, wysypujemy ciasto z miski i zagniatamy, niezbyt długo i niezbyt starannie, tak żeby składniki się w miarę połączyły, następnie z ciasta tworzymy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy ciasto by odpoczęło, tak na około 15 minut. To w tym czasie tworzy się nasze ciasto pierogowe.

    Po tym czasie odcinamy tak mniej więcej 1/3 część ciasta i rozwałkowujemy na omączonym blacie, z wierzchu też warto obsypać mąką, by nie przyklejało się do wałka. Ciasto się fajnie wałkuje, poddaje się "obróbce", jest wdzięczne, praktycznie nie wymaga wysiłku.

    Z podanych proporcji powstaje kilkadziesiąt pierogów.

    Na załączonym filmiku wszystko jest dokładnie pokazane.

    Serdecznie polecam i smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 11 października 2018 Lubię parzone, ja do swojego jeszcze dodaje troszkę oleju ;-D Odpowiedzi: 2 ▼

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń