Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4219
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416677
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4219
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416677
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dolewamy gorącej wody, najlepiej wrzątku i mieszamy łyżką. Zdarza się czasem, że trzeba dolać trochę więcej, to zależy od wilgotności mąki. Następnie oprószamy mąką blat, wysypujemy ciasto z miski i zagniatamy, niezbyt długo i niezbyt starannie, tak żeby składniki się w miarę połączyły, następnie z ciasta tworzymy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy ciasto by odpoczęło, tak na około 15 minut. To w tym czasie tworzy się nasze ciasto pierogowe. Po tym czasie odcinamy tak mniej więcej 1/3 część ciasta i rozwałkowujemy na omączonym blacie, z wierzchu też warto obsypać mąką, by nie przyklejało się do wałka. Ciasto się fajnie wałkuje, poddaje się "obróbce", jest wdzięczne, praktycznie nie wymaga wysiłku. Z podanych proporcji powstaje kilkadziesiąt pierogów. Na załączonym filmiku wszystko jest dokładnie pokazane. Serdecznie polecam i smacznego :-)