Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sekretem moich kotlecików jest bułka tarta, którą robię sama z pszennych bułeczek. Do moczenia bułeczek używam mleka (a nie wody) i oczywiście równie ważne jest samo smażenie - na maśle klarowanym połączonym ze smalcem. Używam dwóch rodzajów mięsa. Kupuję je zawsze w kawałku i mielę w domu (chyba, że jest możliwość zmielenia na miejscu w sklepie mięsnym). Kawałki mięsa muszą być soczyste i świeże :)
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1506
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1250
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1352
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1086
Składniki
Suchą pszenną bułkę namaczamy w mleku.
Mięso przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Dodajemy 1 całe jajko. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Gdy bułka zmięknie w mleku odciskamy ją i rozdzielamy na jak najmniejsze kawałki. Dodajemy do mięsa.
Mięso dokładnie i długo mieszamy. Najlepiej zrobić to rękoma, żeby jak najwięcej powietrza dostało się do mięsa - wtedy kotleciki będą puszyste.
Z mięsa formujemy kulki i je spłaszczamy. Każdy kotlecik obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy natychmiast po panierowaniu, żeby bułka nie rozmokła - bo nie będzie chrupiąca. Na patelnię dajemy łyżkę smalcu i łyżkę masła klarowanego. Smażymy z obu stron na złoto.
Smacznego! :)