Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8263
Dodano: 16.08.2016
Odsłon: 448435
1-2 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Do miski wlewamy mleko i pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy do niej mięso, miskę owijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. 2h.
Mięso wyjmujemy z marynaty i starannie odsączamy - np. na ręczniku papierowym.
W pierwszym naczyniu rozbijamy jajko, dolewamy kilka łyżek mleka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem, aż wszystko ładnie się połączy. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę a do trzeciego bułkę tartą.
Kotlety najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strzepujemy.
Smażymy na maśle klarowanym z obu stron - na złoty kolor.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

gochna55 22 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Faktycznie, to przepis naszych Babć - moje tak robiły - moja Mama i ja też. Ale mój dorosły syn uczył tak robić "schaboszczaki" swoją żonę. Dodam, że od Babć, Mamy nauczyłam się, że każde mięso jest dobrze pomacerować w mleku (w zsiadłym też),kefirze,jogurcie przez 1-2 h.- jest bardziej kruche i soczyste.177 Kto głosował? | Odpowiedz

krzych35 22 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Takie kotlety to moja babcia pokazywała jak się robi! Identyczne ! Czyli nie jest to przepis godzilli Gesler! Wszystko w temacie. Odpowiedzi: 4 ▼191 Kto głosował? | Odpowiedz

GREGORHSPEED 16 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie <3157 Kto głosował? | Odpowiedz