Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste , smaczne danie składające się z pulpetów indyczych w sosie koperkowym do tego ziemniaczki i buraczki. Myślę że takim obiadem nie pogardzimy i z chęcią zjemy. Smacznego
garnek, maszynka do mielenia, nóż, ręcznik papierowy, łyżka, miseczka, widelec,
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1491
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15759
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1491
Składniki
Udziec indyczy po umyciu i osuszeniu zmielić w maszynce, dodać namoczoną w mleku lub wodzie lecz dobrze odciśniętą kajzerkę, dodać obraną drobniutko pokrojoną cebulę, wbić jajko i dodać przyprawy. Całość wymieszać i wyrobić masę mięsną na pulpeciki. ( gdyby zdążyło się że masa była za rzadka dodać trochę bułki tartej ). Do rondla wlać wodę około 800 - 1000 ml. dodając rozkruszone kostki bulionowe, obrane starte na tarce o dużych oczkach marchewki doprowadzić do zagotowania i gotować na małej mocy palnika około 10 - 15 minut. Z masy mięsnej formować pulpeciki wielkości trochę większej jak orzech włoski. Opcjonalnie obtaczać delikatnie w mace ( lecz nie koniecznie), wkładać na gotujący się bulion i gotować około 20 minut. na średniej mocy palnika. Do garnuszka lub miseczki wlać kremówkę, dodać mąkę pszenną i wymieszać tak by nie było grudek. Do śmietany z mąką dodać kilka łyżek gorącego bulionu by zahartować śmietanę , a następnie wlać do garnka z bulionem i pulpecikami, zamieszać. Dodać posiekany drobno koperek. Doprowadzić do zagotowania i chwilę pogotować aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką. Smacznego
Danie gotowe do podania. Smacznego